lördag 10 mars 2007

Machoismen

Barn utan mödrar bor överallt i världen.
Var dom sover och äter är det få som vet.
Mamman är död, ihjälslagen, bortrövad eller bara oförklarligt försvunnen.
Samtidigt aborteras tusentals flickfoster för patriarkatets fortbestånd. Det påföljande kvinnounderskottet försvarar att hustrur säljs till män i hustrulöshet.
Andra våldtas. Och smittas. Och förskjuts.
Och hundratusentals kvinnor saknas; överallt i världen, har de bara 'försvnnit'.

Hanaa Edwar, jurist och kvinnorättsaktivist i Bagdad, berättar i P1's Konflikt om kvinnornas situation i krigets Irak. Där riskerar de intellektuella, framförallt de som arbetar inom media och vid universiteten, att mördas. Samtidigt har den växande skaran av krigsänkor fått mycket svårt att klara livet för sig och sina barn. Nu har fundamentalismen blivit en av få reträtter till en tryggare bas. På gatorna i städer och i byar skyndar sig kvinnor av olika religion under en liten med dock visst skyddande slöja i sin jakt på mat och andra förnödenheter. De patriarkala traditionerna blomstrar i kaoset och oordningen. Kvinnornas trygghet är borta, våldet är vardag. Som alltid i krigets spår blir livet ett helvete för kvinnor och barn.

Den turkiska sociologiprofessorn Yakin Ertürk - som skrivit en rapport om jämställdheten i Sverige - blir nästa väckarklocka. Hennes skarpa uppmaning alarmerar om det farliga med att konstruera fler begrepp kring mäns våld mot kvinnor. Problemet, påminner hon, är alltid mäns våld mot kvinnor, orsakad av mäns överordning. När vi i Sverige har särskiljt våld mot, t.ex. invandrarkvinnor, och ansett att det vilar på andra grunder än just mäns överordning och tendens till våld, då menar Ertürk att vi alla har förhalat den möjliga jämlikheten. Konstruktionen av 'hedersvåld', anser Ertürk försvårar för kvinnor att kunna göra något åt sin situation. En sådan uppdelning, säger hon, bidrar bara till en dubbel börda för kvinnor som i sådana fall måste göra sig fria från det manliga förtrycket men också fri afrån sin tradition och sin tillhörighet för att undkomma våldet.

Yakin Ertürk blev morgonens verkliga ögonöppnare!

Glöm aldrig:
Desperation förstärker genustrubblet. Överallt.
Bortanför religion och ursprung hotar männens överordning kvinnans basala trygghet.
Våldets som förmedlas från man till annan, från män till annan, från kvinnor till andra har grunder i föreställningar om mäns överordning. Flera av världsproblemen har sin grund i samma föreställning.

Låt oss kämpa för Jämlikhet, Social trygghet och Fred! förhelvete!

2 kommentarer:

Mikael sa...

Jag håller med dig, jag önskar att fler män och kvinnor kunde "mötas" och förstå varandra... älska varandra utan att tidigare bestämda "regler" styr hur de förhåller sig till varandra.

Mrs S sa...

Javisst ... Mikael, man kanske skulle kunna nöja sig med att det åtminstone vore ett mål att "sträva mot".
... Ibland tänker jag att om bara kvinnor och män hade samma ekonomiska och sociala villkor så vore resten av underliga, sunkiga gamla "mötes-konventioner" så mycket enklare att "stå ut med".
"Start making money", säger Dolly P.